Nyhetsarkiv

Tillbaka

Dornbirn - här kommer vi igen!

av Baba Åkerberg den 22.08.2018
(läst av 4109 besökare)

Förbundspennan 22.8.2018

DORNBIRN – HÄR KOMMER VI IGEN!

Den 16:e Världsgymnaestradan går av stapeln i Dornbirn i Österrike nästa sommar. I evenemanget förväntas ca 20 000 gymnaster från ca 50 länder delta. Finlands Svenska Gymnastikförbund deltar med förhoppningsvis ca 200 personer. Världsgymnaestradan arrangeras nu för andra gången i Dornbirn. Senast besökte Gymnaestradan Dornbirn sommaren 2007.

Världsgymnaestradan är ett stort evenemang. Nämnas kan att när Finland och Helsingfors arrangerade föregående Gymnaestrada år 2015, var det deltagarmässigt det största idrottsevenemang som någonsin arrangerats i Finland. I Gymnaestradan i Dornbirn nästa sommar den 7-13 juli deltar över 50 länder med ca 20 000 gymnaster och utöver det är ca 4 000 frivilliga arrangörer engagerade varje dag under det en vecka långa evenemanget.

Finland deltar i sommar i Dornbirn med två massprogram på uteplan: ”#oonhyväjustnäin” och ”Elämän voima” på Casino Stadion i Bregenz och med ett massprogram ”Energian ympäröimä” på Birkenwiese Stadion i Dornbirn. Inomhus deltar Finland med 10-15 stycken olika kvarttimmes uppvisningar i hallar. Varje hallprogram uppvisas tre gånger under evenemangsdagarna. Dessutom deltar finska gymnaster i programmen ”Arjen ylistys” och ”Ääretön liike” under kvällsgalorna i ”Nordisk afton” tillsammans med Sverige, Norge och Danmark, samt i FIG-galan som avslutar kvällsuppvisningarna i slutet av veckan med programmet ”Jäätikkö sulaa”. Alla världens gymnaster har också chans att delta i massprogrammet World Team som uppvisas på två gånger under dagarna på Birkenwiese Stadion i Dornbirn. Och förutom allt detta ses uppvisningar på gator och torg under hela evenemangsveckan.

Gymnasterna från Finlands Svenska Gymnastikförbunds föreningar deltar till största delen i två FSG-kvarter, som uppvisas tre gånger var under dagarna, i hallarna i Dornbirns mässcentrum. Kvarterna består av förbundsprogram, där alla FSG-föreningars gymnaster kan delta. Under FSG-dagen den 6 oktober i Vasa uppvisas för första gången de program FSG hoppas att få delta med under Världsgymnaestradan. Programmen kallas informellt ”norra kvarten” och ”södra kvarten” p.g.a. att de till största delen intränas antingen i Österbotten eller i huvudstadsregionen. Det är fullständigt möjligt att delta i precis den kvarten man vill trots att man bor i andra delen av landet. Man får bara bereda sig på ett par gemensamma samövningar per program under våren eller försommaren, då det gäller att resa till Österbotten eller till huvudstadsregionen.

Norra kvartens tema är ”Strong, free and independent” och innehåller ett motionsprogram med Julia Salmela som koreograf och ett redskapsprogram som symboliserar styrka och mod med Michelle Filpus och Jessica Wikman som koreografer. Dessutom ingår två dansprogram varav det ena spinner på regnbågstema och framhåller att all slags kärlek är viktig. Koreografin är gjord av Sussie Åkerholm. Det andra dansprogrammet består av modern dans med Anna Teir och Sandra Sundlin som koreografer.

Södra kvartens arbetsnamn är ”Midsummer Night´s Disco”. En del av programmet består av redskapsgymnastik och TeamGym, med Sara Aminoff som koreograf. En annan del är ett motionsprogram med Birgitta Rautalin och Helena Blomqvist som koreografer och den tredje delen består av dans i koreografi av Sanna Kankainen. Målet är en fartfylld och glad helhet.

Nu gäller det för föreningarnas gymnaster att välja vilket program de vill vara med i, och beslutet måste tas rätt snabbt, ty sista anmälningsdag till Gymnaestradan är den 1 december 2018. Senast då ska man veta vilket program man vill vara med i, vilka kvällsuppvisningar man vill se, vilken dräkt man ska beställa, var man ska bo, vill man äta lunch och/eller kvällsmat etc. Efter det har tåget tyvärr gått!

Barbara Åkerberg, verksamhetsledare

 
     

 FSG på Facebook

 
Finlands Svenska Gymnastikförbund

FSG Festival

 FSI (@IDROTTFI) på Twitter

FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUND FSG r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

telefon: +358-40-545 2260
e-post: fsg(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0235627-0

verksamhetsledare:
Baba Åkerberg
baba(AT)idrott.fi
+358-40-545 2260

kurskoordinator:
Elin Blomqvist
elin(AT)idrott.fi
+358-50-381 3346
(säkrast ti-to kl 9-11)

redskapskoordinator:
Karolina Stenfors-Roiha
karolina(AT)idrott.fi
+358-40-826 9827

 

truppkoordinator:
Lina Nyman
lina(AT)idrott.fi
+358-50-3053015
(säkrast efter kl 15)